четвер, 4 квітня 2013 р.

З давніх часів мед вважали смачним, корисним і поживним продуктом. Бджоли при виготовленні меду з нектару квіткових рослин, дерев, додають в нього особливу речовину інгібін, в результаті чого, мед набуває абсолютної стерильності. Проте, людей, які бажають втрати зайву вагу більше цікавить питання щодо калорійності меду. Перш ніж розібратись в цьому питанні, розглянемо які корисні речовини містяться в медові.


Склад меду
До складу меду входять такі корисні компоненти як протеїн, каротин, вітаміни В-групи, вітамін С, РР, ферменти, ефірні олії, органічні кислоти, цукри, азотисті сполуки, всього налічується близько 300 різних речовин. Причому, у складі меду елітних сортів міститься не менше 33 корисних мікроелементів. Харчова цінність меду становить 82 г вуглеводів на 100 г меду.
Мед містить в собі цукру - фруктозу (близько 40%) і глюкозу (близько 35%), які становлять приблизно 4/5 від маси меду. Причому, якщо вміст фруктози зростає, мед стає більш солодким, а при збільшенні глюкози, мед швидше кристалізується. Також в меді міститься від 15 до 22% води, в залежності від сортів і зрілості меду.
За рахунок концентрації органічних кислот, таких як молочна, яблучна, лимонна та інших, мед має певний смак. Мед містить в собі приблизно 20 амінокислот і різні ферменти, найпоширеніші це діастаза, ліпаза, інвертаза.

Калорійність меду
Калорійність меду становить 327 ккал на 100 грам продукту. За калорійністю він однаковий з пшеничним хлібом, згущеним молоком, бараниною, яловичиною, телячою печінкою.
Крім того, калорійність меду залежить від його сорту. Липові, квіткові сорти меду, як правило, містять не більше 380 Ккал, а терпкі і темні (з лугових квіток) містять від 390-415 Ккал, не дивлячись на досить велику кількість калорій, мед є цінним продуктом і наявні калорії відноситься не до цукру , а до глюкози, що містить мед.
Калорійність меду в чайній і столовій ложці
В одній чайній ложці без гірки уміщається 8 грамів меду, а це значить 26 калорій. В одній столовій ложці без гірки вміщується 17 грамів меду, а це значить в ній 56 калорій.

Лікувальні властивості меду
Сукупність усіх складових меду наділяє його лікувальними властивостями. Мед сприяє нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту, підвищує апетит, корисний при дисбактеріозі, регулює моторику шлунково-кишкового тракту, нормалізує сон, здатний запобігати склерозу. Також мед має протизапальні і бактерицидні властивості, здатний прискорювати загоєння тканин, має потогінний і болезаспокійливу властивості, надає тонізуючу дію і підвищує імунітет.

Скільки меду можна з'їсти за день?
Рекомендована кількість меду на добу становить приблизно 100 гр. для дорослих і близько 40-50 гр. для дітей. Люди, які інтенсивно займаються спортом, можуть вживати до 200 гр. меду протягом доби.

Якість меду
Щоб визначити якість меду потрібно знати деякі особливості. Слід врахувати, що штучний мед не має природного аромату рослин, з яких бджоли збирають мед. Якісний мед повинен мати натуральний солодкий смак. Поступово втрачаючи вологу, натуральний мед кристалізується і потроху темніє. Це ніяк не впливає на смакові і корисні властивості меду. При виготовленні ж штучного меду виробники можуть додавати цукрову патоку, крохмаль і навіть крейду.

Як визначити справжній мед?
Є кілька варіантів, для визначення справжнього меду.
Візьміть тонку паличку і вмочіть її у мед, штучний мед відразу стане капати і повільно стікати по паличці, у той час як натуральний мед буде тягнутися тоненькою ниточкою слідом за паличкою.
Щоб визначити чи є в меді сторонні домішки, наприклад, крохмаль, розчиніть в окропі трохи меду, почекайте поки розчин охолоне, а потім додайте в нього краплю йоду. Якщо розчин набуде синього відтінку, будьте впевнені, мед містить крохмаль.
Для того щоб мед був густішим, деякі виробники додають в нього крейду. Щоб визначити її наявність додайте в мед оцет або іншу кислоту. Справжній якісний мед не повинен ніяк відреагувати на це, якщо ж є домішки крейди, мед буде «шипіти».
Мед дуже корисний продукт - їжте на здоров'я навіть незважаючи на високу калорійність.

Немає коментарів:

Дописати коментар